Tiroid cerrahisi alanında uzman, bu iş için özel eğitim almış Endokrin Cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Bu güne kadar yapılmış bilimsel çalışmalar, tiroid cerrahisinde komplikasyonları azaltan en önemli bağımsız faktörün “CERRAHIN DENEYİMİ” olduğunu ortaya çıkarmıştır. Tiroid cerrahisinde en korkulan komplikasyonlardan bir tanesi de hastada kalıcı hipoparatiroidi (kalsiyum düşüklüğü) gelişmesidir. Bu hastalar cerrahi sonrası ömür boyu aktif D vitamini ve kalsiyum desteği almak zorunda kalmaktadır. Parathormonun yarılanma ömrü çok kısa olduğu için bu komplikasyonun belirtileri ameliyattan hemen sonra ortaya çıkar. İlk olarak ağız çevresi ve parmak uçlarında karıncalanma ve fark edilip tedavi edilme ise 1. günden sonra tetani adını verdiğimiz şiddetli kasılmalar görülebilir.
Paratiroid bezler mercimek tanesi kadar olup, çok ince damarları vardır. Tiroid cerrahisi esnasında bu bezler farkına varılmadan tiroid ile birlikte kazara çıkarılabilir veya cerrahi esnasında bu bezlerin çok ince olan damarları zarar görür ve bez fonksiyon görmez hale gelebilir. Bazen de cerrah ameliyatta kazara çıkarılan bezi fark ederek veya beslenmesinin bozulduğunu fark ettiği bezi çıkararak küçük dilimlere ayırıp boyun kaslarının içerisine gömer. Bu gibi durumların hepsinde ameliyat sonrası hipoparatiroidi görülme sıklığı daha fazladır. Cerrahi sonrası hipoparatiroidi iki şekilde görülebilir;
- Geçici veya uzamış hipoparatiroidi; bu literatür verilerine göre cerrahi sonrası %16-65 olasılıkla görülür ve kalsiyum ve/veya aktif D-vitamini desteği birkaç hafta gerekli olabilir. Bu destek bazen 2 yıla kadar yapılmak durumunda kalınabilir. Hasta yakın takip edilerek kalsiyum, fosfat ve parathormon düzeyleri takip edilmelidir.
- Kalıcı hipoparatiroidi; ilk zamanlar kalıcı hipoparatiroidi terimi, ameliyattan 6 ay geçmesine rağmen hala kalsiyum ve aktif D vitamini desteği gereken hastalar için kullanılsa da, günümüzde 2 yıldan sonra dahi destek ihtiyacı olanlar için kullanılmaktadır.
Eğer tiroid cerrahisi oldunuz ve kalsiyum ve/veya aktif D vitamini (Rocaltrol, Qalyviz vb.) ilaçlar kullanıyorsanız, hipoparatiroidi olduğunuz anlamına gelir. Bu durum birkaç haftada yakın takip ve ilaç desteği ile genellikle kendiliğinden düzelirken, aylar geçmesine rağmen düzelme olmuyorsa burada 2 yıl zamanı çok önemlidir. Cerrahiden sonra 2 yıldan daha uzun süre bu ilaçları hala kullanıyorsanız, büyük ihtimalle bu ilaçlara kalıcı olarak bağlı kaldığınız ve yakın doktor kontrolünde olmanız gerektiği anlamına gelir.